Signum – Äkthet och magi

Ida Frid

Följ mig på Facebook och Instagram!

Ida Frid

Fotograf sedan 2005

Det började med en liten kompaktkamera i 80-talets Hälsingland.
Tio år senare framkallade jag bilder i mörkrummets infraröda ljus.

Det var en magisk känsla att se bilderna växa fram. Att få stå i sin egen värld med musiken dånande ur den gamla skraltiga kasettbandspelaren. De svartvita bilderna hängdes på tork ovanför vätskebaljorna för att sedan granskas i dagsljus.

På Forsa Folkhögskola gjorde vi fotoutställningar och redigerade VHS-film analogt. Ett nytt millennium ringdes in, och den tekniska utvecklingen körde gasen i botten.

Jag gick ett år på Kalix folkhögskolas TV-linje, och började sedan jobba på SVT i Stockholm som TV-fotograf och kameraman. Jag hade just tagit körkort när jag  tog TV-bilen ut i Stockholmstrafiken för första gången. Snart kunde jag både Stockholms filsystem och TV-husets korridorer innan och utan.

 

2005 startade jag min fotofirma. Jag varvade bröllopsfotograferingar och porträttfotouppdrag med TV-jobb.

Aftonbladet startade upp sin nya TV-kanal och jag var en i teamet. Mitt första uppdrag där var att följa Reinfeldt under hela valnatten 2006, med en TV-kamera på axeln.

Som fotograf och redigerare producerade jag sedan inslag i högt tempo tills jag efter ett år fick jobb på Nyheterna i TV4, där jag blev kvar ett tag.

Under en period i Stockholm redigerade jag modedokumentärer till H&M och feature-inslag till Ebbas Stil, genom produktionsbolaget Barracuda.

Efter tio år i huvudstaden längtade jag hem, och under hösten 2012 flyttade jag upp till Hälsingland med familjen.

Vi ville komma närmre naturen, och i Norrala startade vi upp Ringa Gård med glasskafé och butik i ladugården. Vi anordnade konserter på gårdstunet bland får, höns och katter, under tre intensiva och väldigt roliga somrar. 

 

Vinterhalvåren ägnades åt marknader på gården, varvat med vikariat på Hälsingetidningar och TV4.

När jag blev erbjuden en heltidstjänst på tidningen Ljusnan tackade jag ja.

Jag arbetade som multijournalist i tre år. Gjorde research, intervjuade skrev texter, fotograferade, filmande och redigerande. 

Jag höll fotokurser för mina medarbetare och fick stor uppskattning för min förmåga att känna in, komma nära och förstå människor.

Från och med våren 2020 frilansar jag som fotograf, videofilmare, redigerare och journalist.

När jag inte jobbar så syr jag, virkar, gör smycken och går på loppis. Och så dricker jag mycket kaffe med mjölk och mörk choklad i, och lyssnar på poddar som blandas med fågelkvitter mellan granarna i skogen.

Mission

Att samla och skapa.

Dokumentera och förnya.

Vision

Min vision är att klimat och medmänsklighet alltid får gå först. Oavsett var och när.

Värden