reportage

Text, bilder och film - jag hjälper er

Jag fotograferar, filmar och gör reportage över hela Sverige, med utgångspunkt Söderhamn i Hälsingland.

Min fotokarriär startade på SVT i Stockholm 2003, då jag började som TV-fotograf på Rapport och Aktuellt. Jag fortsatte som TV-fotograf och redigerare på Aftonbladet och TV4 Nyheterna samt redigerade modedokumentärer på Barracuda innan jag flyttade upp till Hälsingland och började arbeta som multijournalist på helahalsingland.se.

Sedan januari 2020 frilansar jag på heltid.

Se några av mina tidigare arbeten här nedanför, och kontakta mig med er förfrågan!

I samarbete med Länsstyrelsen och Felix mamma Jennie gjorde jag filmen om Felix, som omkom i en bilkrasch endast 16 år gammal. Filmens syfte var att visas på trafikskolor för att påverka ungdomar att ta det lugnt i trafiken.

Sedan filmen lades upp på Youtube har den setts av många och bland annat uppmärksammats i TV4:s Nyhetsmorgon som intervjuat Jennie om hennes förlust.

Jag beundrar det mod och den styrka hon visat genom att dela med sig av sin historia.

För att bidra till att färre ungdomar dör av oaktsamhet i trafiken.

Ett samtal om dagen

Under försommaren 2020 samarbetade jag med Röda Korset i Söderhamn. Jag gjorde broschyrer och filmer för deras kampanj Ett samtal om dagen, där de vill minska ensamheten bland de äldre i kommunen. 

Filmerna ligger nu på Youtube och på Röda Korset Sveriges hemsidor.

"Jag jobbar gärna med Ida för att hon förstår vilket budskap som ska fram och kan på ett jättefint sätt komma nära människor för att fånga det rätta ögonblicket. Resultatet med filmerna för Röda korsets i Söderhamn visar med innerlighet vad medmänsklighet kan betyda i livet. Idas förmåga att skapa känsla med rätt tajming, omgivning, ljus och trygghet ger varje filmsekvens ett värde som förstärker budskapet. I broschyren för "Ett samtal om dagen" har Ida lyckats med stillbilderna och den informativa texten beskriva erbjudandet så att ingen kan betvivla dess relevans och äkthet. Tack Ida för ditt engagemang!"
Helena Torstensson
Röda Korset

Hela Hälsingland

På helahalsingland.se finns det mycket som jag skapat, både krönikor, stora bildreportage och djupare feature. De ligger tyvärr bakom betalvägg. Har ni ett abonnemang inom MittMedia så kommer ni åt dem. Här är några få länkar. Hör av er för fler exempel!

Krönika: 2020 Blir Året Då Jag Hoppar – Tack För En Härlig Tid!

Bonde Söker Fru Blev Startskottet För Kärleken: “Känslorna Växer För Varje Dag”

Olof Lever Med Schizofreni – Ett Ständigt Kaos: “Rullgardinen Drogs Ned”

Full Fart Framåt För Islandshästarna: “Finns Ett Behov Av Att Komma Ut Med Häst I Naturen”

Smaker, Hantverk, Yoga Och Massage – Paret Satsar Stort I Växbo: “Vi Ska Ha Öppet Året Runt”

Tidningen Hälsingland

tidningenhalsingland.se finns många av mina senare reportage.
I julnumret av Hälsingland träffade jag tomtesamlaren Per. Jag fotograferade sagolikt vacker och god jul- och nyårsmat för Lilla K inne på Mobackes trädgårdscenters amaryllisustställning och plåtade Roger inne på en fiskeodling.

Här kan du bläddra gratis i julnumret!

I oktobernumret av Hälsingland träffade jag en revisionsbyrå och och fick råd till företagare i coronakrisen. Jag träffade också ett par som valt att göra ALLT för att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt. Jag gjorde ett riktigt stort bildrep från höstmarknaderna i Skärså och på Hälsinge Skaparstudio också, samt lite annat smått och gott.

Här kan du bläddra gratis i oktobernumret!

I septembernumret fotograferade jag lyskvällen längs Åstigen i Trönö. Jag uppmärksammade vår nya fantastiska handlare på ica Trönö (jag är född i Trönö så hjärtat klappar extra för denna lilla ort. Och inte minst, jag fotograferade en danskväll på kvarnen i Söderhamn. En ljuvlig kväll med så mycket värme och glädje i luften.

Här kan du bläddra gratis i septembernumret! 

månadens föreningshjälte

Jag filmade och redigerade Månadens Föreningshjälte Juli 2020, Andreas Sonefors.
 
Andreas passion för bandy växte fram när hans pappa introducerade honom inför sporten. Sedan dess har han varit en dedikerad supporter för föreningen Bollnäs Bandy. Han älskar inte bara läktarlivet och supporterkulturen utan har även under åren skapat flera insamlingar till föreningen.

Läs mer på Expressens sida om föreningsliv!

Företagarna

Under våren 2020 skrev jag några texter för organisationen Företagarna om företag som
drabbats hårt av coronakrisen:

Anna Lundbergs företag Kalas & Co och de andra företagen i Gallerian Nian i Gävle har
stora problem med fastighetsägarens krav. Läs texten här!

Hasse Johansson tvingades riva Nyköpings Bomässa innan de ens öppnat. Problemet var att
de redan dragit på sig kostnaderna. Läs texten här!